COVID19 – Gestió als Mercats Municipals

COVID19 – Gestió als Mercats Municipals

Com estem gestionant la crisi del Covid19 als Mercats?

 

Els Mercats Municipals han esdevingut uns dels grans protagonistes aquests darrers dies gràcies al servei públic d’abastament que estan fent a la població. Després d’uns primers dies d’infart (sobretot dijous, divendres i dissabte passat abans de l’Estat d’Alarma) sembla que la situació es normalitza i que la gent va entenent que mercats i supermercats són de vital importància i no tancaran les seves portes durant l’Estat d’Alarma decretat pel govern central.

Els Mercats Municipals segueixen escrupolosament les mesures d’higiene i desinfecció marcades per les autoritats, han reforçat tots els equips de neteja en nombre i en freqüència. Per altra banda, els controls d’aforament per complir amb els límits marcats per les autoritats (1/3 de l’aforament total) han estat garantits amb la presència de controladors a les portes habilitades per entrar als espais comercials (ja que algunes altres han estat tancades precisament per poder controlar l’aforament).

Aquestes són algunes de les mesures preses pels diferents mercats municipals:

  1. Control de l’aforament als mercats amb controladors a les portes
  2. Tancar portes d’entrada i habilitar-ne només una.
  3. Delimitar amb línies pintades l’espera perquè els clients no s’aglomerin als taulells
  4. Dotar de mascaretes a tots els paradistes (o intentar-ho contactant amb gent que fa mascaretes de tela)
  5. Intensificar i canviar protocols de neteja per desinfectar el mercat amb coordinació amb les empreses de neteja.
  6. Pàrquings tancats
  7. Reducció d’horaris
  8. Informació continuada d’horaris i de situació a les Xarxes Socials (molt important mantenir als clients informats)
  9. S’ha establert un Protocol d’actuació en cas de sospita o confirmació d’un cas de coronavirus als Mercats Municipals
  10. S’ha proporcionat als paradistes un document amb Mesures de Protecció i higiene obligatori per evitar la propagació del Virus

Mesures d’higiene recomanades als paradistes:

  1. Cal rentar-se les mans sovint, amb aigua i sabó, seguint el procediment que des de la gerència del Mercat us han explicat. Si en alguna situació no és possible rentar-se les mans amb aigua i sabó, podeu utilitzar una solució alcohòlica que contingui un 60-70% d’alcohol.
  2. Si utilitzeu guants, cal mantenir-los nets: cal netejar-los i desinfectar-los tant sovint com faríeu amb les vostres mans i canviar-los tot sovint.
  3. Cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida. Si la tos és persistent i no puntual, la persona haurà de confinar-se a casa.
  4. Cal evitar la compartició de menjar i estris (bolígrafs, mòbils,…) sense netejar-los degudament.
  5. Cal abstenir-se de tocar-se la boca, el nas i els ulls sense haver-se rentat abans les mans. Després cal tornar-les a rentar.
  6. S’ha de mantenir una distància prudencial entre les persones (2 metres): tant amb relació a la vostra clientela com amb relació a la resta de personal de la parada.
  7. Per complir amb la mesura del punt 5, en algunes parades pot ser necessari establir un sistema de treball en torns.
  8. Entre torn i torn cal netejar i desinfectar totes les superfícies susceptibles d’haver-se pogut tocar amb les mans (taules de treball, poms i manetes, telèfons, armaris, …), amb un desinfectant autoritzat que elimini els virus, o bé amb solució alcohòlica o amb lleixiu diluït (segons s’indica a la Guia de buenas practicas para los establecimientos del sector comercial, que us ha facilitat la gerència del mercat).
  9. Per extremar les mesures de prevenció és obligatori l’ús de mascareta per cobrir nas i boca. Cal recordar que les mascaretes són només un element de protecció complementari; el més important és mantenir la distància de 2 metres, les mans netes i un entorn impol·lut. També és imprescindible fer un bon ús de la mascareta: no us la toqueu amb les mans i un cop utilitzada, si és d’un sol ús, cal llençar-la ales escombraries sense tocar cap superfície; si és de varis usos, cal que segui les instruccions del fabricant.
  10. Un cop finalitzada la jornada laboral, cal canviar-se de roba i posar-la dins una bossa tancada hermèticament fins el moment del rentat. Renteu la roba en rentadora, amb sabó ordinari i rentat a temperatura de 30ºC si no es pot ser a més temperatura. Rentar-la a 60ºC o afegir lleixiu durant el rentat és una mesura extra convenient però no imprescindible, perquè no es tracta de roba d’una persona en contacte amb persones infectades.
  11. Qualsevol persona que presenti símptomes respiratoris i/o febre, caldrà confinar-se a casa i seguir el Protocol d’actuació als marcats Municipals per sospita o confirmació de coronavirus.
  12. Si hi ha alguna persona treballadora confirmada de coronavirus, aquesta persona haurà d’estar en quarantena i les persones que hagin estat en contacte amb ella caldrà que es confinin a casa i seguir el Protocol d’actuació als marcats Municipals per sospita o confirmació de coronavirus.

Els problemes que estan tenint els mercats són la manca de subministrament de mascaretes de protecció i de gel desinfectant per proporcionar als clients.

Podeu contactar-nos si necessiteu més informació!

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram


Idioma »