Photo Gallery
 

La transmissió del Coronavirus SARS-COV-2 i com prevenir-la

La transmissió del Coronavirus SARS-COV-2 i com prevenir-la


D’acord amb l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del coronavirus. Durant aquest període d’ençà que es van detectar els primers casos, no hi ha hagut cap informe de transmissió del virus a través del consum d’aliments.

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) informa que el virus es transmet de persona a persona, principalment a través d’aerosols (gotetes respiratòries) quan una persona infectada esternuda, estossega o exhala.

Per tant, segons la informació que tenim actualment, a través dels aliments no hi ha transmissió de la malaltia.

Però en tot cas, per prevenir qualsevol toxiinfecció alimentària cal recordar la importància de seguir les quatre normes bàsiques d’higiene durant la manipulació i preparació d’aliments:

  • Netejar: renteu-vos les mans abans de començar a preparar el menjar i cada cop que tossiu, esternudeu, aneu al lavabo o toqueu les escombraries; netegeu les superfícies de treball i els estris amb la freqüència necessària; renteu els aliments de consum en cru.
  • Cuinar: cuineu bé els aliments perquè no hi quedin parts crues.
  • Separar: separeu els aliments crus dels que ja estan cuinats, per evitar la contaminació creuada.
  • Refredar: prepareu els aliments poc abans de consumir-los; no deixeu els aliments cuinats a temperatura ambient durant més de dues hores.

D’altra banda, per prevenir la transmissió de la COVID19 és fonamental seguir les recomanacions següents:

  • Quedar-se a casa és el millor que podeu fer per frenar la transmissió del virus i protegir la salut de les persones més vulnerables.
  • Cal rentar-se les mans sovint, amb aigua i sabó. Si en alguna situació no és possible rentar-se les mans amb aigua i sabó, podeu utilitzar una solució alcohòlica que contingui un 60-70% d’alcohol.

Si cal sortir de casa per anar a comprar:

  • Penseu en tot el que necessiteu per sortir el menys temps possible.
  • Aneu-hi només una persona adulta. Els vostres fills i filles no us poden acompanyar.
  • Cal mantenir la distància d’aproximadament 2 metres amb la resta de persones clientes i del personal de l’establiment. Si veieu que hi ha molta gent, espereu-vos fora.
  • Sempre és molt millor portar les vostres bosses, carros o cistells per comprar.
  • Eviteu, com sempre, tocar aliments que no us heu de quedar.
  • No parleu, estossegueu o esternudeu a prop de cap aliment ni persona. Si heu d’estossegar o esternudar cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol i higienitzar-se les mans de seguida.
  • Utilitzeu guants d’un sol ús per triar fruites i hortalisses.
  • Si utilitzeu guants durant tota l’estona que esteu fora de casa, cal mantenir-los nets: cal netejar-los i desinfectar-los tant sovint com faríeu amb les vostres mans.
  • Pagueu amb targeta i eviteu utilitzar diners en metàl·lic.
  • Si utilitzeu mascareta per cobrir nas i boca quan esteu fora de casa, cal tenir present que les mascaretes són només un element de protecció complementari; el més important és mantenir la distància de 2 metres, les mans netes i un entorn impol·lut. També és imprescindible fer-ne un bon ús, cal llençar-la a les escombraries sense tocar cap superfície; si és de varis usos, cal que la higienitzeu després de cada ús.
  • Durant tot aquest procés cal evitar tocar-nos la cara, els ulls, evitar tocar superfícies, etc., i així que arribeu a casa, cal rentar-vos les mans ràpidament i de forma adequada.

Fonts i per a més informació:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/

http://www.bdv.cat/noticies/coronavirus

Secció Municipal de Serveis Socials i Salut de l’Ajuntament de Barberà del V.

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram